Tasak jest ok. Napis na rękojeści trochę tandetny, samo wykonanie rękojeści też pozostawia trochę do życzenia. Można posiedzieć przy niej z papierem ściernym. Samo ostrze prezentuje się ciekawie. Polędwicę na tatara sieka ładnie.
Seria Old Hickory została zapoczątkowana w 1924 roku i aktualnie wciąż cechuje się klasycznym wyglądem oraz solidnym wykonaniem. Model Slicing to nóż kuchenny o ostrzu, które sprawdzi się idealnie podczas krojenia pieczywa oraz wędliny.
Głownia o profilu clip-point została wykonana ze stali węglowej 1075 zahartowanej do twardości 53 - 58 HRC, która charakteryzuje się łatwością ostrzenia oraz długim trzymaniem ostrości. Nóż jest o konstrukcji full-tang, czyli z trzpieniem klingi przechodzącym przez całą rękojeść. Na wytrzymałą rękojeść składają się okładziny wykonane z drewna orzechowego, a całość jest wzmocniona mosiężnymi nitami.
Dane techniczne
Stal: 1075
Długość głowni: 200 mm
Grubość głowni: 2,5 mm
Ostrze: gładkie
Rękojeść: drewno
Długość całkowita: 320 mm
Waga: 190 g
Producent: Ontario, USA
| Typ noża | Z głownią stałą |
|---|---|
| Styl | Kuchenny |
| Długość głowni | 200 mm |
| Grubość głowni | 2.5 mm |
| Profil głowni | Clip-Point |
| Rodzaj ostrza | Gładkie |
| Odporność na stępienie | Średnia |
| Odporność na korozję | Niska |
| Typ blokady | Ostrze stałe |
| Długość całkowita | 200 mm |
| Stal ostrza | 1075 |
| Sposób otwierania | Ostrze stałe |
| Materiał rękojeści | Drewno |
| Klips do noszenia | Nie |
| Kabura w komplecie | Nie |
| Waga | 190 g |
| EAN | 071721070153 |
| Kod producenta | OH758 |
| Producent | Ontario |
| EAN |
Opinie ze zdjęciami
Liczba opinii: 42
-
-
Fajny, klimatyczny nóż kuchenny. Trzeba było dopracować krawędź tnącą. Nierówno naostrzony, różne kąty z każdej strony (albo ja mam takie szczęście do produktów "mejd in juesej", albo to po prostu standard, niestety). Rękojeść też warto "przelecieć" papierem ściernym i zaimpregnować. Stal rdzewna, więc trzeba zawsze wycierać do sucha, odrobina oleju też nie zaszkodzi. Jeżeli lubisz takie klimaty, polecam.
-
Tani i fajny nóż
-
Świetny. Idealny do działań w kuchni "polowej" na rybach. Polecam.
-
Może być do takich grubszych robót jako NÓŻ według mnie to tak średnio się nadaje
-
Super nic dodać nic ująć robi to do czego jest przeznaczony
-
Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, tasak sprawia wrażenie porządnego. Wstępnie zaostrzony, do precyzyjniejszych zadań przyda mu się dodatkowy szlif. Potwierdzam opinie o nieco szorstkiej rączce, u mnie jedna "połowa" była zupełnie sucha - pomogło porządne przetarcie szmatką z użyciem olejku cytrynowego.
-
Świetny nóż ze stali 1095 a to już o czymś świadczy. Szybko się ostrzy a po dopieszczeniu goli włosy. Wykonanie trochę toporne ale nóż posiada niesamowity klimat. Stosunek cena do jakości ( jak na polskie warunki ) bardzo dobry. Zdecydowanie polecam.
-
Zakupiłem dwie sztuki, jeden wykonany perfekcyjnie a drugi niby jest ostry ale kosmetyka daje sporo do życzenia. Rękojeść marnie wykończona, na głowni słabo widoczne punce ale ogólnie jestem zadowolony. Zdecydowanie polecam.
-
Dobry sprzęt. Tasak bardzo dobrze leży w dłoni, jest dobrze wyważony. Tasak przychodzi wstępnie zaostrzony, wystarczająco do tasakowania, ale do cięcia można go zaostrzyć samemu. Polecam!
-
Trafił mi się idealny egzemplarz, równe szlify, ładny "wafel" i wyraźna "punca", ostrość wystarczająca do pracy prosto z opakowania. Jak na Ontario rękojeść pięknie wykończona "na surowo", czyli np. dla mnie jako fana gatunku OK bo dobry uchwyt ale dla niektórych może wymagać papieru ściernego bo zbyt chropowata i przez nocy wyżłopie pol kieliszka oleju lnianego. Jak widać po nitach to jeden z noży z niepełnym trzpieniem, ale przy jego przeznaczeniu to zrozumiałe oszczędności na materiale.
-
Idealny stosunek jakości do ceny. Świetny nóż, szczerze polecam!
-
Mam 6 szt. różnych modeli serii Old Hickory i KAŻDY jest wadliwie wykonany. Szlify krawędzi tnących są krzywe i nieregularne, rękojeści mają pęknięcia drewna przy nitowaniu lub ubytki w strukturze, a sygnatury na klingach i rękojeściach, to loteria, raz widoczne, a raz nie. Rzemieślnicy wykańczający blanki tych tych noży, to partacze. W opisie tych noży nie powinno się pisać o solidności wykonania. Noże kupowane przez kilka lat i z różnych źródeł, więc opinia jest obiektywna. Foto tego noża.
-
Nóż kuchenny ze stali 1095 jak na tą cenę jest wykonany dość porządnie chociaż ja dla spokoju ducha polakierowałem w swoim rączkę.
-
Fajny, tradycyjny nóż, polecam każdemu zapaleńcowi bushcraftu
Brak opinii