Bardzo fajnie ostrzy i dobrze trzyma się powierzchni. To moja kuchenna ostrzałka jak potrzebuję naostrzyć to wyciągam z szuflady. Naostrzyłem wszystkie noże śmigają jak nowe.
Ostrzałka AnySharp Classic Black
System do ostrzenia noży o wymuszonym kącie - 20 stopni. Ostrzenie odbywa się na spiekanych węglikach wolframu ustawionych w kształt litery V.
Łatwe użytkowanie, podstawa z przyssawką
Aby naostrzyć nóż wystarczy kilkakrotnie przeciągnąć ostrze. Ostrzałka polecana jest zarówno do noży z gładkim ostrzem, jak i ząbkowanym. Doskonale sprawdzi się w przypadku noży ze stali nierdzewnej oraz węglowej. Ostrzałkę montuje się do gładkiego podłoża za pomocą przyssawki. W przypadku wersji Classic korpus ostrzałki wykonany został z wytrzymałego tworzywa sztucznego.
Najważniejsze cechy
- utrzymuje stały kąt ostrzenia - 20 stopni
- materiał ścierny stanowią spiekane węgliki wolframu
- podstawa z przyssawką
- korpus wykonany z tworzywa sztucznego
Dane techniczne
Obudowa: tworzywo sztuczne
Materiał ścierny: spiekany węglik wolframu
Kolor: czarny
Wymiary: 64 x 64 x 64 mm
Waga: 41 g
Producent: AnySharp
| Typ ostrzałki | Ostrzałka kuchenna |
|---|---|
| Liczba wnęk ostrzących | 1 |
| Liczba prętów ostrzących | 2 |
| Materiał ścierny | węglik wolframu |
| Podstawa antypoślizgowa | Tak |
| Waga | 41 g |
| Wymiary | 64 x 64 x 64 mm |
| EAN | 619098081855 |
| Kod producenta | ANYSHARPBLACK |
| Producent | AnySharp |
| EAN |
Opinie ze zdjęciami
Liczba opinii: 98
-
-
Nie znam się na nożach. Ostrzałkę kupiłem głównie do ostrzenia noży kuchennych. Jak na razie ostrzy chociaż co do niektórych ostrzy miałbym zastrzeżenie co do ich ostrości ale może zbyt mało pociągnięć wykonałem nożem na ostrzałce. Ogólnie polecam.
-
Używam jej głównie w kuchni i jestem zadowolony. Dzięki przyssawce PowerGrip ostrzałka stabilnie trzyma się blatu, co sprawia, że korzystanie z niej jest bezpieczne. Ostrzenie noży zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest zauważalny od razu – noże stają się ostre jak brzytwa.
-
Pierwsza ostrzałka tego typu, i nie zbyt zadowolony. Ostrzałka nadaję się tylko do ostrzenia noży kuchennych, każdy nóż o twardości od 55, każdy nóż z rękojeścią co wystaje przed ostrzę nie bardzo się nadaję. Słabo przemyślana konstrukcja. Co ciekawe, ostrzałka według instrukcji nie stosuje się do ostrzenia stali węglowej a właśnie z takim nożem działa najlepiej.
-
Moja druga ostrzałka. Pierwsza w kuchni, druga w warsztacie. Idealna dzięki przyssawce, ryzyko zranienia się jest minimalne. Polecam każdemu kto lubi mieć sprawne narzędzia.
-
Gdy zrozumiałem, że zwykłą osełką kamienną o nie wiadomo jakiej gradacji można próbować ostrzyć noże, ale tak naprawdę trzeba to robić za każdym razem przed ich użyciem, bo okazują się zupełnie tępe, poszedłem za radą kolegi z pracy po rozum do głowy i kupiłem tą właśnie ostrzałkę. Kłopoty zniknęły a jej obsługa okazała się prosta, jak...nie napiszę co :). Oglądnąłem też kilka filmików "szkoleniowych" na popularnym serwisie i oto zostałem niekwestionowanym w domu ostrzycielem wszelkich noży ;)
-
Używam od 3 lat i spełnia swoje zadanie w kuchni i w warsztacie idealnie. Podobno nawet nadaje się do siekier ale ja osobiście wolę płytkę diamentową. Bardzo trwała, po tych 3 latach (fakt że nie wyjmuję co parę dni wszystkich noży i nie ostrzę po kolei) nie zauważyłem oznak zużycia a nawet gdyby to zapasowe płytki są dostepne od ręki w 1/3 ceny ostrzałki.
-
Niezła ostrzałka, taki trochę zdzierak stali, ale robi robotę,. Można dokupić do niej płytki i w ogóle jest wtedy git. Trzyma się powierzchni, o dziwo ostrzy, w sam raz do kuchni. Kupiłem dla ślubnej, teraz może ostrzyć noże sobie sama, nie muszę się fatygować.:)
-
Bardzo ładnie ostrzy i dobrze trzyma się powierzchni - jak potrzebuję naostrzyć to wyciągam z szuflady i przysysam do płyty indukcyjnej (na drewnianym blacie się nie trzyma). Naostrzyłem wszystkie noże i odkryłem, że nawet nie miałem świadomości jak bardzo były tępe. Naostrzyłem nawet taki uszkodzony, lekko wyszczerbiony nóż kuchenny i śmiga jak nowy. Nie wiem jak się sprawdza "w terenie", ale do kuchni jak najbardziej OK.
-
Dobra ostrzałka. Poprzednia z Fiskarsa dokonałą żywota, ta jest godnym następcą. Dobre rozwiązanie, gdy trzeba naostrzyć noże na szybko. Na plus przyssawka do blatu, która w moim egzemplarzu trzyma bardzo dobrze.
-
Byłem sceptycznie nastawiony , ale jestem bardzo zadowolony dużym plusem jest szybkość naostrzenie noży .Nie trzeba być mistrzem aby mieć znowu ostre noże, na jak długo narazie ciężko mi powiedzieć ale chwila zabawy i może jak nowe.
-
Ostrzałka malutka, ale w tym wypadku to zaleta a nie wada - nie zajmuje zbyt dużo miejsca w szufladzie czy też w plecaku. Naostrzyla kilka noży - nawet te, które opierały się próbom naostrzrzenia zwykłymi ostrzalkami. Testy cięcia kartki - na 5.
-
Ostrzałka sama w sobie jest super. Osobiście denerwuje mnie to, że słabo przylega do blatu kuchennego i po paru ruchach się odkleja. Może coś źle robię.
-
Miałem okazję przetestować różnego typu ostrzałki i zdecydowanie ta najlepiej się sprawdziła w akcji. Duży plus to wymienne węgliki spiekane, dostępne tutaj w sklepie.
-
Nie powiem, ostrzy fajnie ale przy tym zdziera sporo materiału z noża. Dlatego dokupiłem też tanią ostrzałkę wyposażoną w pręty ceramiczne do wygładzania powierzchni. Taki duet spełnia moje oczekiwania co do ostrości noży. AnySharp robi robotę jeśli chcemy naostrzyć zupełnie tępy nóż, wyprowadzić jakieś ubytki, wyszczerbienia itp.
Brak opinii