Jestem właścicielem opcji pomarańczowej (polecam, bo można łatwiej znaleźć w razie zgubienia np. w trawie). Prawie najlepszy model po Garbergu ze stajni Mory, więc nie ma nawet opowiadać o jakości - wszystko Top !
Nóż Mora Kansbol Stainless - Dala Red Edition
Lekki nóż outdoorowy wyposażony w klingę o profilu Clip-Point z podwójnym szlifem: skandynawskim umieszczonym bliżej rękojeści, oraz płaskim w okolicy czubka. Wersja specjalna w kolorze Dala Red, a także wyposażona we współrzędne geograficzne określające fabrykę firmy Mora.
Recyklingowana stal nierdzewna
Głownia noża została wykonana z recyklingowanej stali nierdzewnej 12C27, zahartowanej do twardości 56,5 HRC. Zastosowany materiał charakteryzuje się łatwością ostrzenia oraz wysoką odpornością na korozję. Zastosowanie podwójnego szlifu zwiększa funkcjonalność noża i czyni go bardziej uniwersalnym zarówno podczas działań buschcraftowych i survivalowych, jak i w obozowej kuchni. Głownię wykończono metodą satynowania, nadając jej efekt półmatu.
Ergonomiczna rękojeść z tworzywa sztucznego, otwór na linkę
Ergonomicznie ukształtowana rękojeść wykonana została z tworzywa sztucznego oraz gumy TPE, co gwarantuje pewny chwyt, nawet gdy ręka użytkownika jest mokra lub zabrudzona. Na końcu rękojeści znajduje się otwór na linkę zabezpieczającą.
Polimerowa kabura
W zestawie znajduje się sztywna kabura wykonana z lekkiego i odpornego na uszkodzenia polimeru. Skórzana szlufka umożliwia mocowanie noża do pasa lub ekwipunku.
Najważniejsze cechy
- edycja specjalna w kolorze Dala Red ze współrzędnymi geograficznymi fabryki na głowni
- głownia z podwójnym szlifem, skandynawskim i płaskim
- recyklingowana stal nierdzewna
- rękojeść o antypoślizgowej fakturze
- sztywna kabura z polimeru
| Typ noża | Z głownią stałą |
|---|---|
| Styl | Survival-outdoor |
| Długość głowni | 109 mm |
| Grubość głowni | 2,5 mm |
| Profil głowni | Clip-Point |
| Rodzaj ostrza | Gładkie |
| Odporność na stępienie | Średnia |
| Odporność na korozję | Bardzo dobra |
| Typ blokady | Ostrze stałe |
| Długość całkowita | 250 mm |
| Stal ostrza | 12C27 |
| Sposób otwierania | Ostrze stałe |
| Materiał rękojeści | Tworzywo sztuczne + guma |
| Klips do noszenia | Nie |
| Kabura w komplecie | Tak |
| Waga | 134 g |
| EAN | 7391846028888 |
| Kod producenta | NZ-KSB-SS-1R |
| Producent | Mora |
| EAN |
Opinie ze zdjęciami
Liczba opinii: 75
-
-
Moim zdaniem kansbol to najładniejszy model mory, sam nóż, pochewka jak i kolory tutaj dobrane - genialne połączenie. Oczywiście jakość jak w każdej morze, na wysokim poziomie. Super stal daje radę i nie przepłacamy za coś co tnie tak samo.
-
Nóż jest świetnej jakości i posiada dobrą stal. Używam go codziennie, gdyż rękojeść jest tak wygodna, że preferuję go nawet w kuchni. Jeżeli ktoś szuka wielozadaniowego noża na wiele lat to będzie na pewno strzał w dziesiątkę.
-
Nóż lekki, dobrej jakości, wygodny i wykonany z dobrej stali. Posiada ciekawy szlif przez który końcówka ostrza jest bardzo cienka i ostra ale podstawa ostrza pozostaje gruba i wytrzymała przez co nóż nadaje się do precyzyjnych prac np. gotowania i również do cięższych jak struganie drewna albo nawet lekkie batonowanie. Kabura jest świetna, nóż łatwo sam nie wypadnie ale łatwo jest go wyciągnąć jedną ręką. Najbardziej uniwersalna mora, w wielu kwestiach lepsza od droższego garberga. Polecam.
-
Wspaniały nóż, od razu przychodzi bardzo ostry, praca z nim jest lekka i przyjemna. Można szukać bardziej fikuśnych noży ale po co jak można kupić morę która działa lepiej niż 99% innych noży.
-
Mora świetny klasyk nie trzeba zachwalać stal niezła wykonanie pierwsza klasa. Przetestowałem go z krzesiwem , cięcie niewielkich gałęzi i przygotowanie żywności na ognisko. Spełnia moje oczekiwania polecam.
-
Osobiście posiadam wersję pomarańczową (serdecznie polecam), ale i ten zielony klasyk kusi. Co do jakości i wykonania to nie ma co mówić, Mora i to w najlepszym wydaniu, prawie najlepszy model wspominając tylko o Garbergu.
-
Wystawilem juz opinie ale daje update po tescie w terenie. Nie jest to zawodnik wagi ciezkiej ale swietnie sobie radzi przy pracy z drewnem. Przebatonowanie galezi, ostrzenie, przycinanie - wlasciwie udalo sie przy jego pomocy zbudowac z tego co znalazlem w lesie kontrukcje z kotrej po podpieciu linki i zakrycia tarpem zrobilo sie schronienie na nocleg. I oczywiscie wiem ze da sie to zrobic praktycznie kazdym nozem jednak widac ze kansbol lubi drewno ;)
-
Noz przyszedl zaskakujaco ostry fabrycznie. Lekki, ergonomiczny, poreczny. Przywyklem do lomow pokroju gerber strongarm wiec ten wydaje sie bardziej delikatny ale do ogolnoobozowych zastosowan powienin byc ok.
-
Nóż lekki, dobrej jakości, wygodny i wykonany z dobrej stali. Posiada ciekawy szlif przez który końcówka ostrza jest bardzo cienka i ostra ale podstawa ostrza pozostaje gruba i wytrzymała przez co nóż nadaje się do precyzyjnych prac np. gotowania i również do cięższych jak struganie drewna albo nawet lekkie batonowanie. Kabura jest świetna, nóż łatwo sam nie wypadnie ale łatwo jest go wyciągnąć jedną ręką. Najbardziej uniwersalna mora, w wielu kwestiach lepsza od droższego garberga. Idealny na b
-
Osobiście posiadam drugą wersję kolorystyczną, jednak przymierzam się i do tego koloru. Nóż klasa, wygodnie mega solidne, pewny chwyt, sprawdzi się zarówno w drewnie jak i w ananasie.
-
Elegancki nóż jednym słowem, bardzo ciekawy kolor, który poza walorami estetycznymi ułatwia znalezienie tegoż sprzętu w trawie czy śniegu. Bardzo dobra jakość, nierdzewka co się ceni w terenie. Można nim przyrządzić jedzenie, trochę poskrobać w drewnie, więc full opcja.
-
Bardzo dobry, uniwersalny nóż do lasu. Sprosta większości lekkich zadań. Trzeba jednak uważać na cieńszą końcówkę, by jej nie zgiąć. Bardzo dobra rękojeść. Wiele możliwości montażu i na plus możliwość dowiązania paracordu do rękojeści. Warto dokupić Mora Survival Kit, czyli krzesiwo doczepiane do pochwy. Kolor ułatwiający znalezienie w zielsku. Cena, niestety, już nie tak atrakcyjna, jak przy innych morach, ale nóż jest jej warty.
-
Świetna jakość stali, ostry. Bardzo wygodna rękojeść. W takiej cenie to bardzo dobry wybór.
-
Nóż lekki, dobrej jakości, wygodny i wykonany z dobrej stali. Posiada ciekawy szlif przez który końcówka ostrza jest bardzo cienka i ostra ale podstawa ostrza pozostaje gruba i wytrzymała przez co nóż nadaje się do precyzyjnych prac np. gotowania i również do cięższych jak struganie drewna albo nawet lekkie batonowanie. Kabura jest świetna, nóż łatwo sam nie wypadnie ale łatwo jest go wyciągnąć jedną ręką. Najbardziej uniwersalna mora, w wielu kwestiach lepsza od droższego garberga. Idealny na b
Brak opinii