Chleb wojskowy pytlowy trwały 24 miesiące - 5 x 700 g
Chleb wojskowy pytlowy trwały 24 miesiące - 5 x 700 g
Zestaw 5 bochenków chleba pytlowego o gramaturze 700 g. Pieczywo przygotowano z mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej. Wydłużony termin przydatności do spożycia sięgający 24 miesięcy sprawia, że chleb można długo magazynować. Wydłużony termin przydatności do spożycia sięgający 24 miesięcy sprawia, że chleb można długo magazynować. Opakowanie składające się z dwóch warstw folii skutecznie zabezpieczają go przed wilgocią i wpływem innych czynników zewnętrznych. Jednocześnie umożliwia zachowanie niezmiennego smaku przez cały okres przechowywania. Chleby tego rodzaju były wielokrotnie wykorzystywane przez Siły Zbrojne RP w czasie operacji pokojowych, jak i przez służby Obrony Cywilnej w trakcie klęsk żywiołowych.
Wydłużony termin przydatności do spożycia, sposoby odświeżania
Wydłużony termin przydatności do spożycia sięgający 24 miesięcy sprawia, że chleb można długo magazynować. Opakowanie składające się z dwóch warstw folii skutecznie zabezpieczają go przed wilgocią i wpływem innych czynników zewnętrznych. Jednocześnie umożliwia zachowanie niezmiennego smaku przez cały okres przechowywania.
Chleb w okresie przydatności do spożycia może zostać łatwo odświeżony, na kilka różnych sposobów:
- w mikrofalówce - po usunięciu folii zewnętrznej wstawić bochenek do kuchenki na 3 minuty przy mocy 900 W, następnie ściągnąć folię wewnętrzną i pokroić chleb,
- w piekarniku - po usunięciu folii zewnętrznej wstawić bochenek do piekarnika nagrzanego do 90-100 st. C na około 30 minut, po ściągnięciu folii wewnętrznej i ostygnięciu pokroić chleb,
- w tosterze - po usunięciu obu folii pokroić chleb i umieścić w tosterze,
- w wodzie - nie usuwając folii chleb zanurzyć w wodzie o temperaturze 90 st. C na około 30 minut, po ostygnięciu wyciągnąć z folii, kroić po kolejnych 20 minutach,
- w chemicznym podgrzewaczu bezpłomieniowym - nie usuwając folii umieścić bochenek w podgrzewaczu, zalać wkład chemiczny wyznaczoną ilością wody.
Skład produktu
Dzięki swojemu składowi chleb zawiera o ponad 30% więcej błonnika w stosunku do pieczywa pszennego. Ponadto cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B, w tym niacyny, oraz witaminy E.
Skład:
- mąka żytnia typ 720
- mąka pszenna typ 750
- woda
- jęczmienny ekstrakt słodowy
- płatki ziemniaczane
- tłuszcz
- drożdże
- sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna: 191 kcal
- białko: 3,2 g
- węglowodany: 36,2 g, w tym cukry: 2,3 g
- tłuszcz: 2,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
- błonnik: 3,3 g
- sól: 0,5 g
Najważniejsze cechy
- termin przydatności do spożycia sięgający 24 miesięcy
- przygotowane z mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej
- mogą zostać łatwo odświeżone
- zawierają o ponad 30% więcej błonnika
- wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym niacyny, oraz witaminy E
- wykorzystywane przez Siły Zbrojne RP, jak i przez służby Obrony Cywilnej
Typ żywności | Pieczywo |
---|---|
Waga netto | 3500 g |
Wartość energetyczna (kcal) | 191 kcal/100 g |
Białko | 3,2 g/100 g |
Tłuszcze | 2,9 g/100 g |
Węglowodany | 36,2 g/100 g |
Cukry | 2,3 g/100 g |
Sól | 0,5 g/100 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g/100 g |
EAN | ZECHLEB0008 |
Producent | TM |
EAN |