Król nad królami, wśród dużych folderów. Bije na głowę taką konkurencję jak CS Ti-lite 6. Ergonomia rękojeści jest przecudowny. Znakomity na camping!
Duży a przy tym wyjątkowo lekki nóż składany z 12 centymetrowym, blokowanym ostrzem. Klasyka francuskiego producenta o ponad 100 letniej tradycji.
Głownię o profilu clip point wykonano ze stali wysokowęglowej XC90 i wypolerowano na półmatowy połysk. Ostrze jest wyprowadzone szlifem płaskim-pełnym bliskim zero-grind, co w połączeniu z niewielką grubością głowni zapewnia ponadprzeciętne właściwości tnące.
Otwarcie noża możliwe jest dzięki nacięciu na głowni, podobnie jak w scyzorykach Victorinox.
W pozycji otwartej głownia blokowana jest opatentowaną w roku 1955 blokadą Viroblock. Jest to stalowy pierścień na rękojeści umiejscowiony na wysokości osi obrotu głowni. Po otwarciu noża obracamy go o parę stopni, tak, aby zakrył szczelinę na ostrze w rękojeści, przez co głownia nie ma możliwości ruchu. W analogiczny sposób zabezpieczamy nóż przed przypadkowym otwarciem po złożeniu. Genialnie proste i skuteczne rozwiązanie.
Rękojeść wykonano z bukowego drewna. Jest ona ergonomicznie wyprofilowana i zapewnia pewny, ciepły chwyt. Dodatkową zaletą rękojeści jest jej podatność na modyfikacje. Najprostszą będzie nawiercenie z tyłu rękojeści otworu na linkę zabezpieczającą. Możemy tez jej nadać dowolną fakturę, poddać rzeźbieniu i zabejcować na wybrany kolor.
Idealne narzędzie na biwak czy wyprawy do lasu, zwłaszcza dla osób ceniących tradycję i naturalne materiały.
Dane techniczne:
Długość głowni: 120 mm
Grubość głowni: 2, 2 mm
Stal: węglowa XC90
Rękojeść: Drewno bukowe
Blokada: Viroblock
Długość całkowita: 280 mm
Waga: 110 g
Producent: Opinel, Francja
Militaria.pl jest dealerem premium marki Opinel.
Opinel to francuska marka nożownicza, której historia sięga 1890 roku w Sabaudii. Założyciel, Joseph Opinel, stworzył pierwszy składany nóż No. 08, który dzięki prostocie i funkcjonalności szybko stał się symbolem codziennego użytku. W 1955 roku wprowadzono system blokady Virobloc, później zmodernizowany, który do dziś jest znakiem rozpoznawczym marki. W 1985 roku Opinel został uznany przez Victoria and Albert Museum za jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych przedmiotów na świecie, a noże marki trafiły także do zbiorów MoMA w Nowym Jorku. Produkcja odbywa się w Chambery, z naciskiem na jakość i ekologię - drewno pochodzi z francuskich lasów, a odpady wykorzystywane są do ogrzewania zakładu. Do grona znanych użytkowników należał Pablo Picasso, który używał Opinela do rzeźbienia, a same noże stały się symbolem prostoty, trwałości i francuskiego stylu życia.
| Typ noża | Składany |
|---|---|
| Styl | Ogólnoużytkowy |
| Długość głowni | 120 mm |
| Grubość głowni | 2.2 mm |
| Profil głowni | Clip-Point |
| Rodzaj ostrza | Gładkie |
| Odporność na stępienie | Średnia |
| Odporność na korozję | Niska |
| Typ blokady | Virobloc |
| Długość całkowita | 280 mm |
| Stal ostrza | CX90 |
| Sposób otwierania | Wycięcie na paznokieć |
| Materiał rękojeści | Drewno |
| Klips do noszenia | Nie |
| Kabura w komplecie | Nie |
| Waga | 110 g |
| EAN | 3123840012563 |
| Kod producenta | 001256 |
| Producent | Opinel |
| EAN |
Opinie ze zdjęciami
Liczba opinii: 48
-
-
Bardzo fajny nożyk, strasznie ostry więc nie ma problemu z przecinaniem. Trzeba tylko dbać o ostrze bo lubi rdzewieć a tak to jest elegancki. Sprawdza się w każdych warunkach.
-
To już mój kolejny Opinel. Robi za kuchenniak, tnie mięso, filetuje ryby (wersja slim) pomaga przy remontach. Tani i naprawdę dobry nóż. Wersję węglową jak utrzymuje się w suchości to nic nie rdzewieje a patyna w niczym nie przeszkadza. Natomiast agresywność cięcia węglówki Opinela jest naprawdę bajeczna.
-
Miał być na dłuższe wypady w teren a zagościł na stałe w kuchni. Kroje nim wszystko i przy minimum staranności o nóż nie zauważyłem śladów rdzy tylko fajnie wyglądająca patynę.
-
Długo się zastanawiałem nad Opinelem 12 z powodu wysokiej ceny jak na Opinelki. W promocji kupiłem i polecam bo to skalpel jest, nie nóż. Fabrycznie nie jest idealnie ostry, trzeba podostrzyć. Kupiony z myślą o pracy w kuchni domowej i outdoorowej.
-
Świetny nóż do kuchni jak i w teren. Używam go praktycznie na co dzień. O węglówkę trzeba dbać, ale odwdzięcza się długim trzymaniem ostrości i agresją cięcia w porównaniu z nierdzewką.
-
Bardzo dobry duży nóż do przygotowywania posiłku. Idealnie sprawdza się do krojenia i cięcia mięsa jak i warzyw. Ładna drewniana rękojeść i dobrze działająca blokada. Polecam
-
Świetny nóż legendarnej i ponad czasowej firmy. Stal węglowa tnie świetnie. Mimo że nóż należy do tych większych jest bardzo lekki i przyjemny w użytkowaniu . Trzeba pamiętać że o stal węglową trzeba troszeczkę bardziej dbać bo lubi korodować. Polecam
-
Kawał noża ale o to chodziło, do przyrządzania żywności w terenie najlepszy. Stal rdzewieje, więc trzeba na to uważać, ogólnie bardzo fajny nóż, jak wszystkie Opinele
-
Świetny nóż do kuchni jak i na wypad w teren. Tak się polubiliśmy, że używam go praktycznie na co dzień. O węglówkę trzeba dbać, ale odwdzięcza się długim trzymaniem ostrości.
-
Według mnie najlepszy nóż na wakacje do przyrządzania żywności. Jest duży po rozłożeniu i stosunkowo niewielki po złożeniu. ja wole węglówkę bo dużo dłużej trzyma ostrość i przy odrobinie dbałości nie ma problemu z rdzewieniem, jeżeli komuś przeszkadza specyficzny zapach zawsze może wybrać inox.
-
Klasyka. Piękno samo w sobie. Niezły kawałek głowni ale warto nad nią popracować.
-
Klasyka. Piękno samo w sobie. Niezły kawałek głowni ale warto nad nią popracować.
-
Konkretny kawał noża, można nim już trochę oporządzić rzeczy.
-
Spora kosa do kieszeni trochę za duży ale w wycieczkowej torbie jest ok.
Brak opinii