Noże kuchenne Santoku to swego rodzaju połączenie japońskiego noża szefa kuchni z niewielkim tasakiem. Nóż Santoku posiada specyficzny kształt ostrza rozpoznawalny już na pierwszy rzut oka. Noże Santoku bardzo dobrze sprawdzają się w szatkowaniu i siekaniu warzyw czy owoców. Nadaje się również do krojenia i cięcia mięsa bez kości. Dostępne u nas noże Santoku posiadają ostrze o długości od 14 cm do 18 cm. Noże Santoku kuchenne dostępne w tej kategorii znajdą uznanie zarówno wśród zawodowych kucharzy, jak również wśród amatorów. Polecane są szczególnie dla miłośników kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Sprawdzą się jako narzędzie tnące w każdym domu, nie tylko dla miłośnika kuchni azjatyckiej, z której się wywodzą. Japońska precyzja i doskonałe wykonanie sprawiają, że nóż długo pozostaje ostry. Właściwości tnące i kształt klingi wyśmienicie sprawdzą się podczas codziennych czynności, takich jak porcjowanie potraw i przygotowywanie posiłków. Sprawdzi się podczas przyrządzania gulaszu oraz potraw rybnych. Stosunkowo krótka klinga kuchennych noży Santoku jest doskonała dla osób posiadających niewielkie dłonie, dlatego jest świetnym wyborem dla kobiet.
Dostępne są także specjalistyczne noże Santoku Granton. Posiadają wyżłobienia na klindze, które zapobiegają przywieraniu jedzenia, szczególnie mięsa, które swobodnie się po niej zsuwa. System Granton znany jest od pierwszej połowy dwudziestego wieku i stosowany jest głównie w dużych nożach kucharskich. Do wyprodukowania tego typu narzędzia wymagana jest duża wiedza producenta z zakresu metalurgii oraz wykorzystanie w procesie produkcji specjalistycznego sprzętu. Noże Santoku kuchenne są wyjątkowo poręczne, dzięki czemu kroi się nimi bardzo wygodnie. Mimo niewielkiej długości głowni, oferują ogromne możliwości i stanowią świetne uzupełnienie naszego kuchennego zestawu. Obecnie produkowane są przy wykorzystaniu najnowocześniejszej technologii z zakresu materiałoznawstwa, projektowania oraz produkcji przy zachowaniu tradycyjnego kształtu. Każdy z oferowanych noży oddaje świetnie ducha Japonii i pozwala przenieść się klimatem do kraju samurajów. Doskonale sprawdzą się jako prezent na wyjątkową okazję dla bliskiej nam osoby. Dobry, ostry i uniwersalny nóż kuchenny jest pozycją wręcz obowiązkową w każdej kuchni.
Na szczególną uwagę zasługują noże wykonane przez znaną i cenioną na całym Świecie markę Boker. Ta niemiecka manufaktura z siedzibą w Solingen swój początek datuje na rok 1869. Jako ciekawostkę warto dodać, że marka jako pierwsza wprowadziła linie noży ceramicznych. Boker znany jest z produkcji najwyższej jakości noży tradycyjnych oraz nowoczesnych narzędzi tnących wykonanych przy wykorzystaniu technologii z dwudziestego pierwszego wieku. Bogata oferta noży tego producenta jest dostępna także w pozostałych kategoriach na stronie Militaria.pl. Noże kuchenne Santoku marki Boker charakteryzują się wysoką jakością wykonania przy zachowaniu rozsądnej ceny. Doskonale sprawdzą się w przemyśle restauracyjnym jako profesjonalne noże dla szefa kuchni. W tej kategorii znajdziesz także szwajcarskie noże marki Victorinox, znanej przede wszystkim z produkcji scyzoryków. To firma z historią sięgającą roku 1884, z siedzibą w Ibach, która znana jest na każdym kontynencie. Ich produkty znajdują się nawet na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS (International Space Station). Doskonała szwajcarska jakość i wyśmienite właściwości stali nierdzewnej, zastosowanej do produkcji noży Victorinox, zapewniają użytkownikowi długie utrzymanie ostrości i wysoką odporność na korozję. Przy zakupie nowego noża na prezent lub dla siebie, warto zakupić także ostrzałkę, aby nasz nóż pozostał ostry w każdej sytuacji. Ostra klinga zapewnia bezpieczeństwo użytkowania, gdyż nie musimy używać dużej siły, aby pokroić produkty. Militaria.pl posiada bogatą ofertę narzędzi ostrzących, które bez problemu znajdziesz w oddzielnej kategorii. Dodatkowo polecamy smar do konserwacji i czyszczenia.