Chleb wojskowy pytlowy trwały 24 miesiące - 3 x 700 g
Chleb wojskowy pytlowy trwały 24 miesiące - 3 x 700 g
Zestaw 3 bochenków chleba pytlowego o gramaturze 700 g. Pieczywo przygotowano z mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej. Wydłużony termin przydatności do spożycia sięgający 24 miesięcy sprawia, że chleb można długo magazynować. Opakowanie składające się z dwóch warstw folii skutecznie zabezpieczają go przed wilgocią i wpływem innych czynników zewnętrznych. Jednocześnie umożliwia zachowanie niezmiennego smaku przez cały okres przechowywania. Chleby tego rodzaju były wielokrotnie wykorzystywane przez Siły Zbrojne RP w czasie operacji pokojowych, jak i przez służby Obrony Cywilnej w trakcie klęsk żywiołowych.
Wydłużony termin przydatności do spożycia, sposoby odświeżania
Wydłużony termin przydatności do spożycia sięgający 24 miesięcy sprawia, że chleb można długo magazynować. Opakowanie składające się z dwóch warstw folii skutecznie zabezpieczają go przed wilgocią i wpływem innych czynników zewnętrznych. Jednocześnie umożliwia zachowanie niezmiennego smaku przez cały okres przechowywania.
Chleb w okresie przydatności do spożycia może zostać łatwo odświeżony, na kilka różnych sposobów:
- w mikrofalówce - po usunięciu folii zewnętrznej wstawić bochenek do kuchenki na 3 minuty przy mocy 900 W, następnie ściągnąć folię wewnętrzną i pokroić chleb,
- w piekarniku - po usunięciu folii zewnętrznej wstawić bochenek do piekarnika nagrzanego do 90-100 st. C na około 30 minut, po ściągnięciu folii wewnętrznej i ostygnięciu pokroić chleb,
- w tosterze - po usunięciu obu folii pokroić chleb i umieścić w tosterze,
- w wodzie - nie usuwając folii chleb zanurzyć w wodzie o temperaturze 90 st. C na około 30 minut, po ostygnięciu wyciągnąć z folii, kroić po kolejnych 20 minutach,
- w chemicznym podgrzewaczu bezpłomieniowym - nie usuwając folii umieścić bochenek w podgrzewaczu, zalać wkład chemiczny wyznaczoną ilością wody.
Skład produktu
Dzięki swojemu składowi chleb zawiera o ponad 30% więcej błonnika w stosunku do pieczywa pszennego. Ponadto cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B, w tym niacyny, oraz witaminy E.
Skład:
- mąka żytnia typ 720
- mąka pszenna typ 750
- woda
- jęczmienny ekstrakt słodowy
- płatki ziemniaczane
- tłuszcz
- drożdże
- sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna: 191 kcal
- białko: 3,2 g
- węglowodany: 36,2 g, w tym cukry: 2,3 g
- tłuszcz: 2,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
- błonnik: 3,3 g
- sól: 0,5 g
Najważniejsze cechy
- termin przydatności do spożycia sięgający 24 miesięcy
- przygotowane z mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej
- mogą zostać łatwo odświeżone
- zawierają o ponad 30% więcej błonnika
- wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym niacyny, oraz witaminy E
- wykorzystywane przez Siły Zbrojne RP, jak i przez służby Obrony Cywilnej
Typ żywności | Pieczywo |
---|---|
Waga netto | 2100 |
Wartość energetyczna (kcal) | 191 kcal/100 g |
Białko | 3,2 g/100 g |
Tłuszcze | 2,9 g/100 g |
Węglowodany | 36,2 g/100 g |
Cukry | 2,3 g/100 g |
Sól | 0,5 g/100 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g/100 g |
EAN | ZECHLEB0009 |
Producent | TM |
EAN |