Nóż składany Boker Plus Tech-Tool Carbon 1
Klasyczny składany nóż kieszonkowy z głownią o profilu głowni Drop-Point. Klingę wykonano ze stali nierdzewnej Sandvik 12C27. Ostrze wyprowadzono szlifem płaskim. Grubość głowni to 2,3 mm, a długość wynosi 71 mm. Klinga blokowana jest mechanizmem Slipjoint. Stalowy szkielet rękojeści wyposażono w okładziny z włókna węglowego.
Całość skręcona jest śrubami torx, co daje możliwość rozebrania scyzoryka, ułatwiając czyszczenie. Codzienne wygodne noszenie zapewnia sprężysty, stalowy klips, umożliwiający przymocowanie do paska lub do krawędzi kieszeni.
Dane techniczne
Długość całkowita 167 mm
Długość głowni: 71 mm
Waga: 57 g
Grubość głowni: 2,3 mm
Stal: Sandvik 12C27
Rękojeść: włókno węglowe
Blokada: Slipjoint
Producent: Boker, Niemcy

Militaria.pl jest dealerem premium marki Boker.
Boker to niemiecka marka nożownicza z tradycją sięgającą XVII wieku, znana z charakterystycznego logo z kasztanowcem -„Tree Brand”. Już w 1830 roku firma produkowała aż 2000 szabel tygodniowo, które trafiały na europejskie pola bitew. W XIX wieku rozszerzyła działalność na USA, Kanadę i Meksyk, tworząc rozpoznawalne filie. Dziś główna fabryka w Solingen specjalizuje się w ręcznie wykonywanych nożach kolekcjonerskich i użytkowych, także ze stali odzyskanej z historycznych obiektów, jak pancernik Tirpitz. Marka oferuje cztery linie: Boker Manufaktur Solingen, Boker Plus, Magnum i Arbolito. Produkty Boker są cenione przez kolekcjonerów, służby mundurowe i kucharzy na całym świecie.
Typ noża | Składany |
---|---|
Styl | Ogólnoużytkowy |
Długość głowni | 71 mm |
Grubość głowni | 2.3 mm |
Profil głowni | Drop-point |
Rodzaj ostrza | Gładkie |
Odporność na stępienie | Średnia |
Odporność na korozję | Bardzo dobra |
Typ blokady | Slipjoint |
Długość całkowita | 167 mm |
Stal ostrza | 12C27 |
Sposób otwierania | Wycięcie na paznokieć |
Materiał rękojeści | Włókno węglowe |
Klips do noszenia | Tak |
Kabura w komplecie | Nie |
Waga | 57 g |
EAN | 4045011128219 |
Kod producenta | 01BO821 |
Producent | Boker |
EAN |