Książka "Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy" - Łukasz Łuczaj
Książka "Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy" - Łukasz Łuczaj
Książka zawiera informacje na temat wszystkich potencjalnie jadalnych roślin Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.
Z książki tej dowiesz się, że Japończycy jadają cebulę lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu, a także że przedstawiony na okładce czosnek niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie. Odkryjesz także jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i mocne tęższejsze po wódce niż kompot śliwkowy – piwo żołędziowe. Znajdziesz tu także informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny liści Czukczowie w dobie głodu zjadali jako zapas pożywienia na zimę.
Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie.
Pozycja unikalna na rynku polskim, zawierająca najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.
Autor książki, dr Łukasz Łuczaj, jest botanikiem prowadzącym od kilku lat eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Organizuje też warsztaty przetrwania technik ludów pierwotnych oraz wyprawy przez Indian Ameryki Północnej.
Drugie wydanie książki poszerzono o kilkadziesiąt przepisów i kolorowych zdjęć, a także o kilka nowych haseł.
Książka w polskiej wersji językowej.
Dane techniczne
Autor: Łukasz Łuczaj
Rok wydania: 2015
Oprawa: miękka
Ilość stron: 268
Wydawnictwo: Chemigrafia
EAN | 9798390463369 |
---|---|
Producent | Chemigrafia |
EAN |