Rewelacyjna książka dla wszystkich, którzy interesują się survivalem, bushcraftem albo zwyczajnie naturą. Autor opisuje rośliny w sposób jasny, a ilustracje pomagają w szybkim rozpoznawaniu gatunków w terenie. Dzięki niej odkryłem, że w mojej okolicy rośnie wiele roślin, które nadają się do jedzenia i są zdrowe. To praktyczny i inspirujący przewodnik, do którego będę często wracał.
Książka "Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy" - Łukasz Łuczaj
Książka zawiera informacje na temat wszystkich potencjalnie jadalnych roślin Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.
Z książki tej dowiesz się, że Japończycy jadają cebulę lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu, a także że przedstawiony na okładce czosnek niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie. Odkryjesz także jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i mocne tęższejsze po wódce niż kompot śliwkowy – piwo żołędziowe. Znajdziesz tu także informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny liści Czukczowie w dobie głodu zjadali jako zapas pożywienia na zimę.
Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie.
Pozycja unikalna na rynku polskim, zawierająca najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.
Autor książki, dr Łukasz Łuczaj, jest botanikiem prowadzącym od kilku lat eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Organizuje też warsztaty przetrwania technik ludów pierwotnych oraz wyprawy przez Indian Ameryki Północnej.
Drugie wydanie książki poszerzono o kilkadziesiąt przepisów i kolorowych zdjęć, a także o kilka nowych haseł.
Książka w polskiej wersji językowej.
Dane techniczne
Autor: Łukasz Łuczaj
Rok wydania: 2015
Oprawa: miękka
Ilość stron: 268
Wydawnictwo: Chemigrafia
| Język wydania | polski |
|---|---|
| Liczba stron | 268 |
| Rok wydania | 2015 |
| Okładka | miękka |
| EAN | 9798390463369 |
| Producent | Chemigrafia |
| EAN |
Opinie ze zdjęciami
Liczba opinii: 12
-
-
Rewelacyjna książka. Planuje wypad bez zabierania ze sobą żadnego prowiantu. Ta pozycja pozwoliła mi zapoznać się z tym co można zjeść a czego lepiej nie ruszać. Myślę że dzięki tej książce moje szanse na udany wypad drastycznie wzrosną
-
Kompletny przewodnik po jadalnych roślinach krajowych. Zawiera opisy ponad 1000 gatunków, przepisy, ciekawostki oraz praktyczne porady, idealny dla miłośników dzikiej kuchni!
-
Kupiłem te książkę mojej matce która jest zagorzałą ogrodniczką i zawartość książki wręcz pochłonęła ją na całe godziny na fotelu , polecam dla ogrodników
-
Ciekawa pozycja, jedna z tych z serii lepiej mieć niż nie. Chociaż tak jak.ktos pisał - dla biologicznego laika może być trudna do zrozumienia, zdecydowanie bardziej zrozumiały jest kanał na YT autora. Niemniej polecam.
-
do kolekcji w temacie : dzikie rośliny jadalne dla poglebienia tematu , znany autor , w polaczeniu z kanalem na youtube dobry zestaw i wybor
-
Cieszę się, że kupiłam tę książkę. Podczas wędrówek dotychczas nie odważyłam się zrywać i zjadać roślin mi nie znanych. Chcę wypróbować nowe informacje przy najbliższej okazji i przekazać tę wiedzę dzieciom i wnukom, bo nasi przodkowie z natury czerpali zdrowie. Uważam poza tym, że każdy powinien być przygotowany na to, jak poradzić sobie gdyby brakło tradycyjnego pożywienia.
-
W miarę ciekawie napisana książka. W treści i sposobie pisania czuć, że temat jest pasją autora. Według mnie książka dla osób z ugruntowaną wiedzą botaniczną (umiejętnością rozpoznawania roślin naszej rodzimej flory, nie tylko tych najpopularniejszych). Miałem nadzieję, że więcej będzie tam przepisów na praktyczne wykorzystanie konkretnych roślin a tam trochę takiego "bajkopisarstwa" a mało konkretów.
-
Moim skromnym zdaniem jest to bardzo przydatna książka, tym bardziej dla osób które nie znają się jakoś super na roślinach, fajny przewodnik po florze, polecam
-
Książka ciekawa pod względem przyrodniczym i krajoznawczym, praktyczne zastosowanie jest mniejsze niż przypuszczałem, dominują raczej ciekawostki niż realne propozycje zastosowania, ale i uważam tą pozycję za godną polecenia, widać że autor podchodzi do tematu z pasją i znaczną wiedzą.
-
W lesie zbieramy grzyby i jagody czy maliny co chyba każdy wie. Dzięki tej książce można się dowiedzieć ile tak naprawdę jest innych mało znanych roślin i owoców jadalnych a przy tym smacznych.
-
Ciekawa książka, zawiera informacje o jadalnych liściach, owocach, korzeniach i nasionach.
Brak opinii