Szukałem raczej krótszego noża ale jak zobaczyłem tę pozycję na militaria to ciekawość nie dawała mi spokoju i zdecydowałem się na zakup. Po paru dniach użytkowania muszę przyznać, że naprawdę fajnie się nim pracuje, ładnie sieka warzywa i owoce z mięsem też dobrze sobie radzi czego tu chcieć więcej od noża? Dla tego co potrzebuje lub preferuje naprawdę duży nóż kuchenny to jest on bardzo dobrą propozycją.
lub zapisz się na powiadomienie o dostępności
Nóż kuchenny Cold Steel Commercial Series Chef's 10"
Nóż szefa kuchni przeznaczony do krojenia i siekania. Klingę o profilu Drop-Point wykonano ze stali nierdzewnej 4116 Cryo Quenched. Ergonomicznie wyprofilowana, czarna rękojeść wykonana jest z twardego tworzywa Zy-Ex i pokryta materiałem Kray-Ex dopuszczonym do kontaktu z żywnością, o antypoślizgowej fakturze.
stal nierdzewna 4116 Cryo Quenched
Klingę wykonano ze stali nierdzewnej 4116 Cryo Quenched, poddanej obróbce kriogenicznej, co pozwala uzyskać wyższą twardość oraz lepszą udarność. Stal jest odporna na korozję i łatwa do ostrzenia.
Głownia o profilu Drop-Point
Głownia o profilu Drop-Point ma długość 254 mm i grubość 2,75 mm. Szerokie ostrze wykończono metodą satynowania, która pozostawia równomierny, liniowy ślad po obróbce i ogranicza refleksy na powierzchni klingi.
rękojeść z zy-ex oraz kray-ex
Ergonomicznie wyprofilowana rękojeść ma sztywny rdzeń z tworzywa Zy-Ex, który zwiększa trwałość, oraz zewnętrzną warstwę z materiału Kray-Ex dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Miększa okładzina z fakturą antypoślizgową poprawia kontrolę chwytu.
najważniejsze cechy
- profil głowni Drop-Point
- stal nierdzewna 4116 Cryo Quenched
- rękojeść z rdzeniem z Zy-Ex, okładzina z Kray-Ex
- ostrze wykończono metodą satynowania
- antypoślizgowa faktura
Militaria.pl jest oficjalnym dystrybutorem marki Cold Steel.
Cold Steel to renomowana amerykańska marka noży, maczet i narzędzi taktycznych, założona w 1980 roku w Irving, Kalifornia. Firma zyskała popularność dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, takim jak rękojeści Kraton® i ostrza typu American Tanto, które doceniają służby mundurowe i miłośnicy militariów. Wprowadziła również własne stopy stali, takie jak San Mai III®, która zapewnia wysoką wytrzymałość i odporność na zużycie. Cold Steel opatentował mechanizm blokady ostrza Tri-Ad™ Lock, który gwarantuje bezpieczeństwo użytkowania. Marka współpracuje z cenionymi knifemakerami, w tym z założycielem firmy Lynn C. Thompson oraz Andrew Demko, którzy swoją pasją i doświadczeniem wpływają na wysoką jakość produktów.
| Typ noża | Z głownią stałą |
|---|---|
| Styl | Kuchenny |
| Długość głowni | 254 mm |
| Grubość głowni | 2.75 mm |
| Profil głowni | Drop-point |
| Rodzaj ostrza | Gładkie |
| Odporność na stępienie | Średnia |
| Odporność na korozję | Bardzo dobra |
| Typ blokady | Ostrze stałe |
| Długość całkowita | 387 mm |
| Stal ostrza | 4116 |
| Sposób otwierania | Ostrze stałe |
| Materiał rękojeści | Kray-Ex |
| Klips do noszenia | Nie |
| Kabura w komplecie | Nie |
| Waga | 206 g |
| EAN | 705442016540 |
| Kod producenta | CS-20VCBZ |
| Producent | Cold Steel |
| EAN |
Opinie ze zdjęciami
Podsumowanie opinii
Liczba opinii: 3
-
-
noz....warzywniak do siekania i rozdrabniania...ale mozna uzywac do odglawiania ryb szczegolnie karp gdzie szkielet twardy jak z kamienia....czytam komentarz wczesniejszy...hmmm...kupic noz i szukac powodu braku zastosowania....polecam sklep i Cold steel
-
Cenię sobie noże kuchenne Cold Steel – mam już cały zestaw noży do filetowania W tym jednak przypadku mam mieszane uczucia :-( 10” i do tego bardzo szerokie ostrze – do dzisiaj nie wiem jak tego używać w kuchni Jest ogromny - taka mała maczeta
Brak opinii