Noże kuchenne do filetowania
No creation
No creation
- Popularność
- Największa obniżka
- Cena (Od najniższej)
- Cena (Od najwyższej)
- Data wprowadzenia (Od najnowszego)
- Data wprowadzenia (Od najstarszego)
- Ocena (Od najwyższej)
- Ocena (Od najniższej)
- Ocena (Od najczęściej ocenianych)
- Ocena (Od najrzadziej ocenianych)
- Producent Mikado Usuń ten element
- Profil głowni Inne Usuń ten element
- Materiał rękojeści Guma Usuń ten element
2 produkty
- Wysyłka: Natychmiast39,99 zł 59,99 zł
- Wysyłka: Natychmiast69,99 zł
2 produkty
Noże kuchenne do filetowania zapewniają komfort i łatwość w obchodzeniu się z delikatnym mięsem ryby. Taki nóż z pewnością doceni każdy kucharz przyrządzający potrawy ze świeżych ryb, a także wędkarze, dla których posiadamy dedykowane noże do filetowania. Część z prezentowanych noży posiada również specjalną krawędź do skrobania ryby. Oferowane przez nas noże do filetowania dostępne są z ostrzami o długości od 15 cm do 30 cm. Filetowanie to czynność, której warto się nauczyć i regularnie praktykować. Jedzenie ryb jest zalecane przez większość lekarzy i dietetyków, między innymi ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Badania naukowe potwierdzają, że zapobiegają one powstawaniu nowotworów, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia zawałów serca oraz wspomagają jego poprawny rytm. Chronią także przez reumatoidalnym zapaleniem stawów. Wiele osób unika jedzenia ryb, ze względu na znajdujące się w nich ości. Odpowiednie przygotowanie pozwala wyeliminować ten problem, przez co spożywanie ich będzie wyjątkowo komfortowe. Nóż do filetowania to niezastąpione narzędzie do tego typu prac. Dzięki elastycznej i wyjątkowo ostrej głowni pozwoli na bezproblemowe oddzielenie filetu od ości.
Warto przeznaczyć na zakup dobrego noża do filetowania większą kwotę, ponieważ to inwestycja, która pomoże nam oszczędzić w przyszłości. Posiadając odpowiedniej klasy narzędzie, możesz kupować od teraz całe ryby i samemu je porcjować. Pozwoli to zaoszczędzić pieniądze, a dodatkowo da nam satysfakcję samodzielnego wybrania i przygotowania ryb. Oferowane w tej kategorii noże do filetowania posiadają ostrza wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Jest to niezwykle istotne, ze względu na środowisko, w którym nasze narzędzie będzie pracować. Częsty kontakt z wodą przyspiesza powstawanie rdzy, a zastosowanie nierdzewnej stali dobrej jakości zapobiega powstawaniu niechcianych ognisk korozji. Dla naszej wygody niektóre z noży z tej kategorii posiadają rękojeść pokrytą materiałami antypoślizgowymi lub mają fakturę zapewniającą dodatkowo pewny chwyt. Jest to szczególnie istotne w tego typu narzędziach, gdyż często podczas obróbki nasze dłonie są mokre i pokryte tłuszczem. Część z nich posiada pogrubiony chwyt, co dodatkowo wpływa pozytywnie na komfort użytkowania. Noże do filetowania nie są przeznaczone do ciężkich prac, dlatego nie hartuje się ich do wysokich wartości. To zabieg celowy, gdyż muszą one pozostać elastyczne.
Mając już wybrane noże, warto zapoznać się z samą sztuką filetowania. Jest to stosunkowo prosta czynność, jednak wymaga nieco wprawy. Warto zdobywać doświadczenie i szkolić się w tej umiejętności, ponieważ dzięki temu będziemy mogli cieszyć się szerszą gamą smaków oraz zaimponować rodzinie i znajomym samodzielnie przygotowanym posiłkiem. Gdy mamy już wybrane solidne noże do filetowania, naszą umytą rybę kładziemy na desce do krojenia i rozpoczynamy cały proces. Cięcie przeprowadzamy od głowy do ogona, wzdłuż grzbietu. Oddzielamy w tej sposób kręgosłup i dzielimy rybę na dwie części. Ostrożnie odcinamy ości od filetów pamiętając, żeby jak najwięcej mięsa zostało oddzielone. Staramy się wykonać tą czynność precyzyjnie, żeby nie marnować materiału. Odcinamy następnie głowę oraz płetwy. Połówki ryby kładziemy skórą do dołu i poziomym ruchem oddzielamy ją od naszego fileta. Pozostałe w rybie mniejsze ości warto wyciągnąć wyparzoną pęsetą, dzięki czemu podczas posiłku będziemy spokojni, że nic nie przeszkodzi nam delektować się smakiem potrawy. Zakup noża do ryb jest sprawdzonym pomysłem na prezent dla bliskiej nam osoby. Sprawdzi się doskonale dla wędkarza lub kucharza, zarówno profesjonalisty, jak i amatora. Dobry nóż do ryb to podstawowe wyposażenie każdej kuchni i nie może go zabraknąć w Twoim domu. Przy zakupie nowego narzędzie tnącego nie zapomnij o dobrej ostrzałce. Dobry nóż powinien przede wszystkim być ostry, dlatego pamiętaj o regularnym ostrzeniu oraz konserwacji. Niezbędne akcesoria do korzystania z noży znajdziesz bez problemu na naszej stronie internetowej w oddzielnej kategorii.