Noże kuchenne
No creation
No creation
- Rodzaj ostrza Ząbkowane-recurve (fala) Usuń ten element
- Odporność na korozję Średnia Usuń ten element
- Dostępność w sklepie Warszawa Tamka Usuń ten element
Militaria.pl oferuje nie tylko noże taktyczno-militarne lub buschcraftowe – jesteśmy zakochani we wszystkim, co jest ostre! Dlatego w naszej ofercie znajdziesz wysokiej jakości profesjonalne noże kuchenne do przyrządzania jedzenia. Noże kuchenne oferowane przez nasz sklep to wiele wariantów od różnych renomowanych firm, które przykładają wagę nie tylko do trwałości, ale także ergonomii specjalistycznych narzędzi dla wszystkich, którzy chcą ułatwić sobie pracę w kuchni za pomocą ostrego jak brzytwa noża. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ma tępe noże, choć mogą być naprawdę dobrymi kucharzami. Niestety, noże z tańszych półek sklepowych nigdy nie zapewnią tak dobrej funkcjonalności, co noże specjalistyczne, wykonane z lepszej niż zwykłej – nierdzewnej stali. Na początek weź jakieś półtwarde warzywo, może być pomidor lub ziemniak. Jeśli musisz użyć siły, aby go przekroić, oznacza to, że nóż jest najprawdopodobniej nie ostry lub trafiłeś na bardzo walecznego ziemniaka. Sposobem na zaradzenie sobie z tą sytuacją może być zwykłe podostrzenie, lecz ostrzenie bardzo tępego noża jest zajęciem dość pracochłonnym oraz wymagającym wprawy. O wiele łatwiej jest przejrzeć ofertę naszego sklepu. Z pomocą profesjonalnych noży kuchennych od takich firm jak legendarny Boker Solingen, Victorinox, Ontario, Mora czy Cold Steel poradzisz sobie z każdym wyzwaniem w kuchni!
Co charakteryzuje dobre noże kuchenne? Kilka rzeczy, wśród których najważniejsza jest stal użyta do ich produkcji. Najczęściej spotkać można noże z różnych gatunków stali nierdzewnych, wśród których na czele stoi 8Cr13Mov i jej pochodne oraz japońska Aus-8. Są to stale wysoko nierdzewne, niewymagające szczególnej konserwacji, które awaryjnie można myć nawet w zmywarce. Dodatkowo długo trzymają ostrość, lecz pamiętaj, aby je stosunkowo często podostrzać w celu zachowania ich właściwości tnących. Stalą premium w profesjonalnych nożach kuchennych jest VG-10 – noże z tej stali szczególnie upodobali sobie japońscy szefowie kuchni, doceniając jej hybrydowość. Łączy najlepsze cechy stali węglowych wraz z nierdzewnymi, a dobrze wykonane noże z tej stali kosztują od kilkuset do kilku tysięcy złotych! Jednak kupując takie ostrze, masz gwarancję, że posłuży Ci wiele lat. Dobry nóż pomaga nam w pracy oraz jest bezpieczny. A ostry nóż jest o wiele bezpieczniejszy od tępego. Dlaczego? Podczas krojenia np. mięsa musisz używać wiele siły w przekrojenie niektórych części, a nóż ślizga się po mięsie – w takim wypadku nietrudno o bolesne i niebezpieczne zacięcie, gdyż ludzka skóra nie jest żadną przeszkodą nawet dla tępego ostrza.
Nie zapominajmy o ergonomii noży. Producenci, których noże kuchenne oferujemy, wykorzystują nowoczesne rodzaje okładzin, które pomagają w operowaniu narzędziem. Są wśród nich rękojeści wykonane z tworzywa G10 lub wysokiej jakości laminowanego drewna, które wyprofilowane w odpowiedni sposób dobrze leżą w dłoni. Noże kuchenne, które przedstawiamy poniżej, bardzo często występują w konstrukcji full-tang, co oznacza, że są wykonane z jednego kawałka stali, a okładziny są przytwierdzone do noża śrubami lub nitami. Taka konstrukcja noży sprawia, że całe narzędzie jest o wiele wytrzymalsze, a środek ciężkości jest ustawiony tak, aby w największym stopniu wspomóc proces krojenia lub rąbania, co czyni je naprawdę profesjonalnymi nożami kuchennymi! W naszym sklepie znajdziesz kilkaset noży kuchennych o różnych kształtach i rozmiarach. Niezależnie, czy gotowanie jest Twoim hobby, czy pracujesz w restauracji, wysokiej jakości ostrza nigdy Cię nie zawiodą. W ofercie posiadamy bardzo popularne, małe noże firmy Victorinox o różnym przeznaczeniu, których głównymi zaletami jest lekkość oraz cienka głownia przeznaczona do precyzyjnego cięcia. Mamy także profesjonalne komplety noży szefów kuchni, które są atrakcyjnym pomysłem na prezent na różne okazje. Oprócz tego mamy tasaki, noże do sera, różnego rodzaju mięsa, do filetowania oraz inne – jakie sobie zamarzysz, wystarczy, że przejrzysz przygotowaną przez nas kompletną kategorię ostrzy. Zobaczysz, że poczujesz różnicę już podczas przygotowania pierwszego posiłku.