Poza cechami takimi jak rodzaj stali i kształt głowni o przydatności noża do danej pracy decyduje krawędź tnąca. Zależnie od materiału, z jakim pracujemy i sposobem cięcia (np. rozcinanie, cięcie precyzyjne, rąbanie, struganie) raz bardziej przydatne będzie nam ostrze gładkie, a raz ostrze ząbkowane.
W tym poradniku poznasz trzy główne rodzaje krawędzi tnących noży i dowiesz się, do jakich zadań są przeznaczone.
Rodzaje ostrzy noży - gładkie, ząbkowane i częściowo ząbkowane
Przez wiele lat wybór był oczywisty - ostrze gładkie. I to wcale nie ze względu na to, że jest lepsze, ale dlatego, że była to jedyna dostępna opcja. Noże ząbkowane dopiero niedawno zyskały na popularności, a dziś mamy do wyboru trzy warianty - nóż z ostrzem gładkim, ząbkowanym i częściowo ząbkowanym.
Plain - ostrze gładkie

Podstawowy typ ostrza zarówno dla noży składanych, jak i tych z głownią stałą. Jego zaletą jest to, że zapewnia równie cięcie, większą precyzję i łatwo go naostrzyć. Jednolita krawędź tnąca, biegnąca od progu aż po czubek głowni, jest szczególnie przydatna przy zadaniach wymagających precyzji, takich jak praca w drewnie.
Ostrze gładkie sprawdza się również przy cięciu miękkich materiałów, ponieważ umożliwia precyzyjne cięcie bez powodowania wyszczerbień. Polecany do większości codziennych zastosowań.
Serrated - ostrze w całości ząbkowane

Ostrze w całości ząbkowane, zazwyczaj tylko ostatnie 5-10 mm od strony czubka pozostawia się gładkie. Do czego nadaje się nóż z ząbkami? To rodzaj ostrza do cięcia materiałów twardych typu tworzywa sztuczne oraz włókniste takie jak liny i tkaniny, a więc głównie w nożach dla ratowników, nurków i żeglarzy.
Ząbkowana krawędź tnąca często występuje także w nożach kuchennych - przykładem są noże do chleba i warzyw. Ostrza ząbkowane spotyka się także w nożach szefa kuchni, głównie dlatego, że charakteryzują się one bardziej „agresywnym” cięciem.
Zachowuje dłużej zdolność skutecznego cięcia niż ostrze gładkie z tej samej stali. Niestety nie nadaje się do precyzyjnego cięcia, strugania ani rąbania. Do ostrzenia wymaga precyzyjnych pilników lub specjalnie ukształtowanych osełek.
Combo - ostrze częściowo ząbkowane

Ostrze częściowo ząbkowane, najczęściej na 2-3 centymetrowym odcinku od strony rękojeści. Ze względu na uniwersalność często znajduje zastosowanie w nożach taktycznych przeznaczonych dla służb mundurowych i miłośników survivalu. Można nim skutecznie ciąć zarówno miękkie elementy, jak i twarde liny, taśmy i podobne materiały.
Jego wadą jest stosunkowo niewielka długość zarówno gładkiej, jak i ząbkowanej krawędzi tnącej. Kolejną trudnością jest ostrzenie, ponieważ zarówno gładka, jak i ząbkowana powierzchnia muszą być ostrzone oddzielnie.
Oferta noży w Militaria.pl
Zapoznaj się z naszą pełną ofertą noży, w której znajdziesz zarówno noże z ostrzem gładkim, ząbkowanym, jak i częściowo ząbkowanym. Do wyboru są noże składane i z głownią stałą. W asortymencie Militaria.pl znajdziesz wyłącznie noże renomowanych producentów.