Nóż sprężynowy Frank Beltrame Stiletto - Black
Otwierany sprężynowo klasyczny, włoski sztylet o wytrzymałej konstrukcji.
Precyzyjne ostrze o profilu Dagger i grubości 3.5 mm wykonano ze stali nierdzewnej 420, łatwej do naostrzenia, charakteryzującej się dużą odpornością na korozję. Gładkie ostrze wyprowadzono szlifem płaskim zapewniającym dobre właściwości tnące. Stalowy jelec chroni dłoń przed przypadkowym zsunięciem, a jego naciśnięcie umożliwia złożenie ostrza.
Aby wysunąć ostrze wystarczy nacisnąć przycisk umieszczony na rękojeści. Przed przypadkowym wysunięciem ostrza chroni bezpiecznik znajdujący na końcu noża.
Okładziny rękojeści wykonano z twardego polimeru w kolorze czarnym i zakończono bolsterem z polerowanego niklu. Bezpieczeństwo użytkowania zwiększa ergonomiczny kształt rękojeści zapobiegający zsunięciu się dłoni podczas pracy. Nity wykonane z mosiądzu.
UWAGA - wbrew "miejskim legendom" noże sprężynowe można legalnie nabywać, posiadać i nosić. Polskie prawo nie nakłada żadnych ograniczeń w zakresie mechanizmów otwierania noży, tak samo jak nie ma ograniczeń w zakresie kształtu i długości głowni. W innych państwach mogą istnieć przepisy ograniczające lub zakazujące noszenia noży poszczególnych typów - jeśli wybierasz się za granicę z nożem, warto się z nimi zapoznać.
Dane techniczne
Długość głowni: 98 mm
Grubość głowni: 3,5 mm
Stal: nierdzewna 420, HRC 56
Ostrze: gładkie
Rękojeść: polimer
Otwieranie: sprężyna
Długość całkowita: 230 mm
Waga: 105 g
Producent: Frank Beltrame, Włochy
Typ noża | Składany |
---|---|
Styl | Ogólnoużytkowy |
Długość głowni | 98 mm |
Grubość głowni | 3.5 mm |
Profil głowni | Sztylet |
Rodzaj ostrza | Gładkie |
Gatunek stali | Nierdzewna 420 |
Odporność na stępienie | Zadowalająca |
Odporność na korozję | Średnia |
Sposób otwierania | Automat |
Typ blokady | Przesuwna blokada na rękojeści. |
Materiał rękojeści | Tworzywo sztuczne |
Klips do noszenia | Nie |
Kabura w komplecie | Nie |
Waga | 108 g |
EAN | 5905247626790 |
Kod producenta | 004656 |
Producent | Frank Beltrame |
EAN |